ΒΗΜΑ 1

Καταλάβετε την συνταγή σας

vima-b

O.D και O.S. - Υποδεικνύει ποιο μάτι

Oculus Dexter (O.D.) = Δεξιός Οφθαλμός

Oculus Sinister (O.S.) = Αριστερός Οφθαλμός


Σφαίρα (SPH)

Αναφέρεται στην δύναμη του φακού που απαιτείται

(-) Μυωπία

(+) Υπερμετρωπία


Κύλινδρος (CYL)

Αναφέρεται στην ισχύ του φακού που απαιτείται για τη διόρθωση του αστιγματισμού


ΑΞΟΝΑΣ (AXIS)

Υποδεικνύει πού να τοποθετηθεί η διόρθωση του φακού (Cyl) για τον αστιγματισμό.

Οι τιμές κυμαίνονται από 0° έως 180°


ADD

Αυτή είναι η προστιθέμενη μεγεθυντική ισχύς που δίνεται για τη διόρθωση της πρεσβυωπίας. Ο αριθμός που εμφανίζεται σε αυτήν την ενότητα της συνταγής είναι πάντα μια δύναμη θετική (+), ακόμη και αν δεν προηγείται το σύμβολο. Γενικά, κυμαίνεται από +0,75 έως +3,00 D και έχει την ίδια ισχύ και για τα δύο μάτια.


Κορική Απόσταση (PD)

Χρησιμοποιείται για τον κεντράρισμα των φακών μπροστά από τα μάτια. Μονόφθαλμο PD: Από τη βάση της μύτης έως το μέσο του ματιού. Διόφθαλμο PD: Από τη μέση του ενός ματιού στο άλλο.



ΒΗΜΑ 2

Κορική Απόσταση ή PD & Ύψος Εφαρμογής


vima-a


Τι είναι το PD;
Το PD αντιπροσωπεύει την απόσταση από το κέντρο της κόρης του ενός ματιού έως το κέντρο της κόρης του άλλο. Η μέτρηση αυτή είναι απαραίτητη για κάθε συνταγή. Η απόσταση PD μπορεί να εκφραστεί με δύο τρόπους: Το διόφθαλμο PD για μακρινή όραση είναι η συνολική απόσταση μεταξύ των κορών των ματιών σας. Το μονόφθαλμο PD είναι η απόσταση από τη γέφυρα της μύτης σας έως την κόρη σας σε κάθε πλευρά. Η μονόφθαλμη μέτρηση PD θα είναι δύο ξεχωριστοί αριθμοί. Η απόσταση μεταξύ των κέντρων της κόρης των ματιών σας μετράται με αυτόματο μετρητικό όργανο γνωστό ως κορόμετρο PD ή με απλό χάρακα PD, με την κεφαλή σε κανονική θέση και τα μάτια να κοιτάζουν ευθεία. Συνιστάται καλύτερα να μετράτε ξεχωριστά για τον δεξί και τον αριστερό οφθαλμό. Το διόφθαλμο PD για κοντινή όραση εκφράζεται με τον ίδιο τρόπο που αναφέραμε παραπάνω αλλά μετράται με τα δύο μάτια να κοιτάζουν σε ένα μόνο σημείο το οποίο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 35 έως 40cm.


Τι είναι το ύψος τοποθέτησης;
Το ύψος τοποθέτησης είναι η απόσταση από το κέντρο της κόρης (κοιτάζοντας ευθεία), στο χαμηλότερο τμήμα του σκελετού. Το ύψος τοποθέτησης μετράται με ένα χάρακα, ξεχωριστά για το δεξί και το αριστερό μάτι. Πρόκειται για μια μέτρηση που σας συμβουλεύουμε να συμπεριλάβετε ειδικά όταν πρόκειται για αμετρωπίες μεγαλύτερων βαθμών από +/-4,00.


ΒΗΜΑ 3

Βρείτε το μέγεθος του σκελετού σας


vima-c

Αναρωτιέστε τι μέγεθος γυαλιών να αγοράσετε; Αν φοράτε γυαλιά, μπορείτε εύκολα να βρείτε το μέγεθος του σκελετού σας, μαθαίνοντας την έννοια των αριθμών που εμφανίζονται στο εσωτερικό του πλαισίου - το μέγεθος του φακού, της γέφυρας και το μήκος του βραχίονα.

Κάθε ζευγάρι γυαλιών είναι λίγο διαφορετικό, οπότε οι πληροφορίες μεγέθους μπορεί να μην βρίσκονται πάντα στο ίδιο σημείο. Κοιτάξτε στο εσωτερικό του σκελετού που φοράτε ήδη όπως στο παράδειγμα:


Τι να ψάξω:
Μπορεί να υπάρχουν αρκετά διαφορετικά είδη αριθμών και σημάνσεων μέσα στο σκελετό σας και δεν είναι όλα σχετικά με το μέγεθος.
Το μέγεθος του φακού και το μέγεθος της γέφυρας βρίσκονται συχνά το ένα δίπλα στο άλλο, μερικές φορές χωρίζονται από ένα εικονίδιο σε σχήμα τετράγωνου κουτιού. Το μέγεθος του σκελετού συνήθως ακολουθεί αυτά τα δύο σύνολα αριθμών.


Ψάχνετε για (2) διψήφιους αριθμούς και έναν τριψήφιο αριθμό:

  • Μέγεθος φακού: ένας διψήφιος αριθμός με τιμές να κυμαίνονται 40 - 62
  • Μέγεθος γέφυρας: ένας διψήφιος αριθμός με τιμές να κυμαίνονται 14 - 24
  • Μήκος βραχίονα: ένας τριψήφιος αριθμός με τιμές να κυμαίνονται 120 -150

 



ΒΗΜΑ 4

Τύπος Φακού


1.57 οργανικοί φακοί είναι μια καλή και οικονομική επιλογή και συνιστάται για συνταγές με χαμηλούς βαθμούς μέχρι +/- 2,00 διοπτρίες

Οι φακοί υψηλού δείκτη διάθλασης 1.60 & 1.67 είναι πολύ ελαφρύτεροι από τους συμβατικούς οργανικούς φακούς και συνιστώνται σε μεσαίες συνταγές έως +/-6.00 διοπτρίες

Ο Υψηλός Δείκτης διάθλασης 1.74 είναι το λεπτότερο και ελαφρύτερο υλικό φακών που συνιστάται σε υψηλές συνταγές με ισχύ πάνω από +/-6.00 διοπτρίες

Στους οφθαλμικούς φακούς η ποιότητα της πρώτης ύλης παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Επιπλέον οι επεξεργασίες του φακού, όπως εάν έχει αντανακλαστικές επιστρώσεις, υδρόφοβες και λιπόφοβες επεξεργασίες, κλπ καθιστούν τους φακούς ακόμα πιο διαυγή και χαρίζουν μεγαλύτερο χρόνο ζωής στα γυαλιά σας. Επιλέγεται πάντα επώνυμους φακούς που συνοδεύονται από κάρτα γνησιότητας. Να θυμάστε πως το μέσον της όρασης είναι οι οφθαλμικοί φακοί, άρα το κριτήριο πρέπει πάντα νε έχει να κάνει με την καλή ποιότητα και μετά με την τιμή.


Έχετε ερωτήσεις;  Θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Αν χρειάζεστε βοήθεια μπορείτε να επιλέξετε έναν από τους παρακάτω τρόπους για να σας εξυπηρετήσουμε ή να σας βοηθήσουμε για οποιαδήποτε απορία σας.

Επιστροφή στο Blog